joi, 25 iulie 2013

Colaborări... Bogdan VLAD.


Problema a apărut în revista REBUS ELIXIR nr. 125.
Mult succes!

17 comentarii:

  1. MUSTĂCIOS (FUSTĂ CLOŞ)
    Gh. Gându

    RăspundețiȘtergere
  2. MUSTACIOS (fusta clos)
    Foarte simpatica!
    Aurel

    RăspundețiȘtergere
  3. p. hristodulo

    FUSTA CLOS = MUSTACIOS

    RăspundețiȘtergere
  4. MUSTĂCIOS
    [(F)USTĂ C(L)OŞ;(F)=>M,(L)=>I]

    Emil DAMIAN

    RăspundețiȘtergere
  5. mUSTĂCiOS (fUSTĂ ClOȘ)

    Bogdane, am observat cât de atent ești și la genuri. De aceea îmi permit să ridic problema dacă „rebo ilustrat” nu e cel puțin tautologic, din moment reboul (sau rebusul) constă în prezentarea unor imagini (ilustrații).
    Eu aș merge și mai departe, propunând renunțarea la precizarea „ilustrat” și în cazul altor probleme (mono, bi-, triverb, criptografie, sinagramă, antogramă, sinoverb, antoverb, omeoverb etc) din cel puțin două motive. În primul rând nu se utilizează (în oglindă) precizarea problemă literală, spre a o deosebi de cea ilustrată. Al doilea, fiindcă se vede cu ochiul liber că e vorba de o problemă ilustrată.
    Cred că s-ar putea proceda la fel și la noile găselnițe (probleme animate,cinetice, sonore, secvențiale etc). E adevărat că o vreme - mai mult pentru sublinierea noutății și până intră în conștiința dezlegătorilor - aceste precizări sunt necesare. După care forma de prezentare se recomandă singură. E o propunere pe care o supun dezbaterii, profitând de observația de la care am pornit.
    Cu prietenie,
    Nancy

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, ai dreptate în ceea ce priveşte cuvântul "ilustrat". Greşeala de fapt este că i-am zis rebo şi nu monoverb. Tu te referi la rebo şi rebus, jocuri care constau în citirea în continuare a unor obiecte reprezentate de imagini (evident deci că ilustrate), dar aici este vorba de un singur obiect (fustă) şi de un cuvânt care caracterizează obiectul (cloş). Nici eu nu sunt foarte sigur, dar cred că acest joc este cunoscut ca "monoverb ilustrat". La monoverbul literal (precizarea "literal" nu cred că e necesară, fiind genul de bază) obiectele sunt litere (ex.: A-MARE = AMARE, deci un obiect şi o caracterizare). Probabil că i s-a zis ilustrat pentru a preciza faptul că obiectul este o imagine şi nu o literă. Deci jocul trebuie interpretat ca un monoverb, nu ca un rebo (cum i-am zis eu din eroare) şi în acest caz precizarea ilustrat cred că e necesară. Bineînţeles, se poate găsi un alt termen, dar trebuie făcută diferenţa între înşiruirea de imagini şi imaginile caracterizate.

      B. VLAD

      Ștergere
    2. Nu trebuie găsit alt termen!El există de aproape
      40 de ani şi se numeşte METAVERB,al cărui
      inovator este Sorin Ciubotaru,care l-a publicat în nr.3/1974 ,pagina 22,a revistei Tehnium.
      (v.Virgil Agheorghiesei ,,Prietenii mei,rebusiştii,vol. II,D-M,Editura PIM, Iaşi 2013)
      Detalii despre metaverb se pot găsi în ,,Gheorghe Sanda,Enigmistica de la A la Z,Dicţionar-Ghid practic,Editura Tehnică,Bucureşti,2000.


      Aştept şi alte dezbateri despre, de pildă,
      metateză,transpoziţie.

      Emil DAMIAN


      Ștergere
    3. Dle Damian, problema DESERT publicată de dv. pe Rebusmania şi problema ANGELICA pe Guineadumitru (şi altele), denumite METAVERB, sunt tot o adunare de obiecte (imagini) diferite, ceea ce de vreo 25-30 de ani se consideră a fi rebo-metagramă. Eu mă refeream la o problemă alcătuită dintr-un obiect (imagine -- substantiv) şi o caracteristică a obiectului (adjectiv). Deci n-am rezolvat controversa.

      B. VLAD

      Ștergere
    4. Domnule Bogdan VLAD,

      Voi încerca să rezolv cotroversa.
      Încerc de peste 20 de ani să aflu cine este ,,părintele''rebo-metegramei.Din păcate nu am găsit nicio informaţie în acest sens.
      În anul 2000 am constatat că Gheorghe Sanda într-o ediţie revizuită a ghidului lui enigmistic prezintă,de la pagina 157 până la la pagina 160,METAVERBUL.Citez:
      ,,Este problema de enigmistică ce constă în prezentarea unor litere,cifre,semne sau imagini,cărora după citie, li se va schimba într-un cuvânt o literă prin alta, obţinându-se un cuvât nou de sine stătător.Se poate schimbă orice literă.Este un gen de problemă enigmistică ce rezultă din unul sau mai multe mmonoverbe înlănţuite sau a unui rebo cu o metagramă, la care se schimbă câte o literă şi se obţine un cuvânt nou.Cheia este formată în prima parte din numărul literelor cuvintelor-bază care se marchează cu,,X'',iar în locul literelor care urmează a fi înlocuite se trece litera reală (caracter alfabetic);a doua parte a cheii ne arată locul unde se schimbă (se introduc) literele în cuvântul nou,care urmează a fi obţinut ,şi care, de asemenea sunt reprezentate prin semnul lor real(caractere alfabetice).În esenţă,metaverbul are ca bază de pornire o metagramă care se completează cu cu un alt gen enigmistic în funcţie de care derivă un apreciabil număr de subgenuri.''
      În continuare în ghid sunt prezetate detalii despre tipurile de metaverbe şi modul de prezentare,fiind date şi exemple.
      Mai citez, din ghid, un pasaj care mi se pare important:
      ,,De asemenea,el [metaverbul] poate lua formele monoverbiale,adică:cu incastru,cu incastru anagramat,cu intars, cu intars anagramat,epentetic,sinonimic,antonimic şi silogistic simplu şi anagramat''.
      Demersul meu are scop repunere în drepturi a uor inovatoi, care din păcate nu se mai pot apăra,find plecaţi dintre noi.
      Doresc să fac o invitaţie tutror creatorilor de probleme de enigmistică de a uniformiza la nivel naţional regulie genului şi înainte de a se gândi
      să redenumescă o problemă să se documenteze.Numai în acest mod ,în opinia mea,enigmistisca va putea să devină atractivă.Altfel,dacă fiecare editor are propria viziune,cititorii vor fi derutaţi şi nu vor mai fi interesaţi de enigmistică.Ar fi păcat,ţinând seama
      de istoria şi performanţele enigmisticii româneşti.
      Nu ştiu dacă am reuşit să rezolv controversa.Am încercat...

      Emil DAMIAN

      Ștergere
  6. (F)USTA C(L)OS - MUSTACIOS

    Foarte frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  7. FUSTĂ-CLOȘ = MUSTĂCIOS.
    Foarte frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
  8. fusta clos - MUSTACIOS
    Sandu I

    RăspundețiȘtergere
  9. MUSTĂCIOS
    (FUSTĂ-CLOȘ).
    Cred că mergea trecută doar rebo metagramă. Oricum,foarte bine găsită. Felicitări!

    RăspundețiȘtergere
  10. Încă un joc cu răspunsuri corecte și aprecieri pe măsură.
    Vă mulțumesc și de această dată pentru postări!

    RăspundețiȘtergere