ABC - Enigmistic.

Aceasta pagina este creata in mod special, pentru vizitatorii care nu stiu cum se dezleaga unele jocuri rebusiste. Asa ca, fiti atenti la explicatii, iar apoi totul va fi mult mai clar si relativ usor de dezlegat.
Lectura placuta!

Monoverbele:
La fiecare monoverb veti avea o tema, in functie de care va trebui sa dati raspunsul. Suplimentar, veti avea si o cheie (solutie) formata din doua numere, primul reprezentand din cate parti este formata dezlegarea, iar al doilea numar reprezinta numarul de litere din aceasta.
Dar sa vedem mai exact:
Tema : " DIN BOTANICA. "
Solutia : ( 3 - 4 )






Asadar, aveti  de descoperit un cuvant (sau mai multe) format din trei parti, si lung de patru litere (adica 3-4 din solutie). In imaginea monoverbului, avem o comparatie (CA) intre literele S si I. Solutia care rezulta, este S/CA/I = SCAI. Apartine domeniului botanica? Evident!
Dar, mai avem o solutie la acest monoverb, si anume CA/I/S = CAIS. Daca ma intrebati de unde rezulta, o sa va explic destul de simplu. Este vorba de inversiunea cuvintelor in propozitie. Daca spunem, spre exemplu: MIHAI ESTE MARE SARLATAN, putem spune si MARE SARLATAN ESTE MIHAI, totul luand o alta forma, dar acelasi inteles. In acelasi mod, am operat si in monoverbul de mai sus.

Biverbele :
Au o rezolvare asemanatoare cu cea a monoverbelor, diferentele fiind ca acestea sunt formate din doua cuvinte, dupa cum si titlul spune, iar cheia este formata din doua numere, reprezentand lungimea in litere a cuvintelor ce trebuie descoperite.
De exemplu: ( 3 , 4 ) va trimite spre o dezlegare, in care primul cuvant are 3 litere iar al doilea cuvant are 4 litere.
Dar sa vedem mai exact :
Tema : " O IAU CATINEL LA VALE. "
Solutia: ( 3 , 4 )
Asadar, avem de descoperit doua cuvinte, primul de 3 litere, iar cel de-al doilea de 4 litere. In exemplul de mai sus avem litera E, in care avem o fractie, A/L. Dezlegarea vine de la sine, astfel: A/pe/L/in/E, adica APE LINE. Mare atentie insa, la interpretare, care este in functie de tema. Aceasta poate lua diferite forme, mai exact si... in/E/A/pe/L, sau... pe/L/in/E/A, sau... sub/A/in/E/L, etc.. 

Triverbele:
Au o rezolvare asemanatoare cu cea a biverbelor, diferentele fiind ca acestea sunt formate din trei cuvinte, dupa cum si titlul spune, iar cheia este formata din trei numere, reprezentand lungimea in litere a cuvintelor ce trebuie descoperite.
De exemplu: ( 5 , 2 , 8 ) va trimite spre o dezlegare, in care primul cuvant are 5 litere, al doilea cuvant are 2 litere, iar al treilea cuvant are 8 litere.
Dar sa vedem mai exact:
Tema : " CE-SI PUNE OMUL LA GEAM DE SARBATORI. "
Solutia : ( 5 , 2 , 8 )

Asadar, avem de descoperit trei cuvinte, de 5 litere, 2 litere, respectiv 8 litere. Dezlegarea vine de la sine: P,LA,S/A,CU,BE/CU,LE,TE...altfel spus, PLASA CU BECULETE. Si aici, va sfatuiesc sa fiti atenti la tema, deoarece dezlegarea poate fi interpretata in mai multe feluri, cum ar fi... LA,S,P/CU,B,A/IN,TE,LE... sau... LA,S,PE/BE,IN,A/LE,IN,TE. Indiferent care ar fi optiunea dumneavoastra spre dezlegare, rasuciti-le pe toate fetele, pana va iese cerinta temei.

Criptogramele:
Au o rezolvare asemanatoare cu cea a monoverbelor, a biverbelor si a triverbelor, diferentele fiind ca acestea sunt formate din unul, doua, trei, patru, ... sau mai multe cuvinte, iar cheia este formata din unul, doua,  trei... sau mai multe numere, reprezentand lungimea in litere a cuvintelor ce trebuie descoperite. Criptogramele care au un singur cuvant de descoperit, vor lua forma monoverbelor la cheie, adica primul numar va indica partile care formeaza cuvantul final, iar al doilea numar va indica lungimea cuvantului care trebuie descoperit. Criptogramele a caror solutie este formata dintr-un cuvant sau doua sau trei, nu se numesc monoverbe sau biverbe sau triverbe, deoarece acestea contin si o imagine printre literele expuse, sau doar imagini.
Sa luam un exemplu:
Tema : " BATE SPRE GRENA. "
Solutia : ( 4 , 7 )

Asadar, avem de descoperit doua cuvinte, unul de 4 litere, celalalt de 7 litere. In imagine, avem steagul Romaniei care reprezinta tara noastra, aceasta in limbaj informatic avand prescurtarea RO. Mai avem un SURUB, si litera I cu un U in interior. Dezlegarea ar fi cam asa: RO/SURUB/IN,I,U... adica ROSU RUBINIU. La aceasta criptograma, interpretarea poate fi variata doar in ultima parte, acolo unde putem spune si... I,CU,U... si...CU,U,I... si... U,IN,I. Dar, atata timp cat din primele parti ne reiese ROSURUB, evident ca se deduce, logic de altfel, ce urmeaza. 

Rebourile:
Rebo:
Gen de rebus avand solutia, ca si monoverbul, intr-un singur cuvant, care rezulta din citirea ligamentata a unor imagini, formand un tablou unitar.
Sa luam un exemplu:
Tema : " DE PRIN BATATURA OMULUI. "
Solutia : ( 3 + 4 = 7 )





In imagini, avem un TAP si o OAIE, care citite ligamentat vor forma cuvantul TAPOAIE (pluralul de la TAPOI, care nu este altceva decat o furca cu coada lunga si cu doua coarne, cu care se ridica snopii de grau si de coceni in capite)

Rebo anagramat:
Este un rebo a carui solutie se obtine prin anagramarea literelor ce formeaza cuvintele ilustrate. Asadar, vom avea de regula 2, 3, 4 imagini, care amestecate (anagramate), vor da solutia ceruta, prin interpretarea temei.
Sa luam si un exemplu:
Tema : " JUCARIA FETITEI. "
Solutia : ( 6 + 2 = 8 )




In imaginile de mai sus, avem o pereche de PAPUCI si o carte, de joc, mai precis un AS. Daca amestecam literele din cele doua imagini, rezulta un singur cuvant, de 8 litere, care are legatura cu tema. Cuvantul cautat este PAPUSICA. Evident, respecta cerinta temei, asadar, dezlegarea fireasca de altfel nu era grea. Sa trecem si la alte jocuri...

Rebo eliptic anagramat:
Este un rebo a carui solutie se obtine prin anagramarea literelor ce formeaza cuvintele ilustrate, dupa ce in prealabil se elimina o litera din cuvantul reprezentat printr-o cifra intre paranteze. Daca avem (4), automat eliminam o litera din acel cuvant de 4 litere, astfel incat, cu cele trei ramasa sa ne putem continua rezolvarea enigmei.
Sa luam exemplul de la rebo:
Tema : " DE PRIN BATATURA OMULUI. "
Solutia : ( 3 + (4) = 6 )

Avem iarasi un TAP si o OAIE, dar de data aceasta, se elimina o litera din al doilea cuvant, astfel incat sa ne iasa solutia ceruta.
Daca eliminam A-ul de la OAIE, vom avea TAP + OIE = POTAIE (anagramat, evident).
Simplu, nu?

Hipocrenul:
Enigma in care solutia (o zicala sau o expresie cunoscuta) se obtine prin interpretarea unei ilustratii.
Asa cum spune si definitia hipocrenului, aveti de interpretat o ilustratie, imagine, poza, etc., astfel incat sa va iasa ca dezlegare, o exprezie uzuala, o zicala, un proverb, s.a..
Sa luam un exemplu:
Tema : "S-A CAM INRAUTATIT SITUATIA. "
Solutia : ( 5 , 5 , 6 )






Asadar, aveti de interpretat imaginea de mai sus, in care avem o PUPAZA cu un COLAC deasupra. Dezlegarea, e ,,mura-n gura'', adica: COLAC PESTE PUPAZA.
Simplu, nu?



Sinoverbele: 
Sinoverbul:
Problema enigmistica ce consta in combinarea a doua sinonime, din care se obtine un cuvant nou, cu un alt inteles decat cel de la care s-a pornit. Sinonimele, trebuie sa fie ale cuvantului de la care se da in clar. Sa luam un exemplu:
Tema : " MOTOR DEFECTAT. "
Solutia : ( 3 + 2 = 5 )
       ARMASAR 
Asadar, aveti de gasit doua sinonime ale cuvantului ARMASAR, care in urma ligamentarii, vor da nastere unui alt cuvant, ce va avea directa legatura cu tema. In cazul nostru, ca sinonime pentru ARMASAR, de 3 litere si de 2 litere avem CAL si AT. Cele doua cuvinte, in urma ligamentarii vor forma cerinta temei noastre. CAL + AT = CALAT.
Foarte simplu, nu? 

Sinoverbul anagramat:
La fel ca si la sinoverbul simplu, avem de-a face cu o problema enigmistica ce consta in combinarea a doua sinonime, din care se obtine un cuvant nou, cu un alt inteles decat cel de la care s-a pornit. De data aceasta insa, cele doua sinonime se vor amesteca intre ele (anagrama), astfel incat sa ne iasa cerinta formulata in tema.
Si in acest caz, vom lua un exemplu:
Tema : " INSTITUTIE JURIDICA PENTRU OCROTIREA DREPTURILOR SI BUNURILOR MINORILOR. "
Solutia : ( 4 + 4 = 8 )
       DRUM 
Asadar, aveti de descoperit doua sinonime ale cuvantului DRUM,  de cate 4 litere lungime fiecare, astfel incat dupa anagramarea lor, sa va iasa un cuvant care sa aiba legatura directa cu tema. In cazul nostru, avem cele doua sinonime in cuvintele: CALE si RUTA. Aceste doua cuvinte anagramate, vor forma alte doua cuvinte, de 8 litere, mai precis CURATELA si ULCERATA. Evident, doar primul cuvant are legatura cu tema noastra, asadar  raspunsul la aceasta problema este CURATELA.
Sper sa fi fost destul de explicit.

Sinoverbul eliptic anagramat:
La fel ca si la sinoverbul simplu sau la cel anagramat, avem de-a face cu o problema enigmistica ce consta in combinarea a doua sinonime (eliminandu-se o litera oarecare la unul dintre sinonimele descoperite), din care se obtine un cuvant nou, cu un alt inteles decat cel de la care s-a pornit. Si de  aceasta data, cele doua sinonime se vor amesteca intre ele (anagrama), astfel incat sa ne iasa cerinta formulata in tema.
Exemplu:

2 comentarii:

  1. Exemplul dat pentru rebo anagramat suferă,după părerea mea,din cauza grupului de 4 litere neanagramate(PAPU).Acest lucru nu mă împiedică să vă felicit pentru lansarea acestui ABC enigmistic.
    La mulţi ani şi succes în 2013!
    E.Diamant

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O alta "hiba" > in general, la tot ce inseamna REBO, imaginile trebuie sa formeze un tablou unitar, ceea ce nu prea e cazul in exemplele prezentate. Nu e grav ceea ce a fost aratat, dar valoroase sunt realizarile care respecta aceasta regula.
      Cu prietenie,
      VaDra - Iasi

      Ștergere