sâmbătă, 22 ianuarie 2011

Probleme de logică - două pe săptămână.

Problema nr. 5

     Ion pariaza cu amicul sau Ilie, pe 1000 de lei, ca poate ghici scorul unui meci de fotbal, dinainte ca meciul sa inceapa. Ilie, care se pricepea destul de bine la pariuri sportive, stia cat sunt de mici sansele lui Ion sa ghiceasca scorul exact, asa ca accepta pariul. Pana la urma, Ion a castigat pariul, iar Ilie s-a vazut nevoit sa scoata mia de lei din buzunar.
Care-i scorul pe care a pariat Ion, de i-a luat mia de lei lui Ilie?

Indiciu suplimentar:
 Atat Ion, cat si Ilie, au privit meciul la televizor, in acelasi timp (la o bere camaradereasca), iar meciul nu era in reluare. 

12 comentarii:

 1. Era chiar arbitrul meciului si a condus in asa fel incat sa iasa rezultatul care vroia el!

  RăspundețiȘtergere
 2. Raspunsul e mai simplu, as spune. Cititi cu atentie enuntul... .

  RăspundețiȘtergere
 3. Din enunt nu rezulta exact cine a castigat. Amandoi erau barbati si erau amici. Daca i-ai fi numit Ion si Ilie am fi stiut si noi care a castigat, dar asa ... e logic ca unul dintre ei a castigat, indiferent care a fost scorul meciului.

  RăspundețiȘtergere
 4. Am schimbat putin enuntul, punand nume atat barbatului care a ghicit scorul, cat si amicului, care se pricepea la pariuri. Evident, la indicatiile date de George, astfel incat sa se poata face diferenta intre cei doi barbati.

  RăspundețiȘtergere
 5. 0-0 era antrenorul suspendat al unei echipe
  0-3 stia ca va intra cineva pe teren si arbitrul fluiera finalul meciului si da 0-3

  Petre L.

  RăspundețiȘtergere
 6. Presupun ca meciul, atunci cand s-a difuzat la televizor, nu era in direct.
  Deci este posibil ca Ion sa fi fost informat cu scorul de la sfarsitul meciului si, deci, el stia care este scorul meciului inainte ca el sa inceapa la televizor.
  Ilie, bineinteles, nu avea de unde sa stie acest lucru si a pierdut pariul.
  radu b.

  RăspundețiȘtergere
 7. Am specificat clar, Radule, ca meciul nu era in reluare, in conlcuzie, era in direct.
  Mai mare atentie la context. Enuntul spune destul de multe. Aplicati logica simpla. Problemele de acest gen, au in mod special atatea bla-bla-uri, pentru a va distrage atentia, de la un lucru care este evident, dar va scapa.

  RăspundețiȘtergere
 8. Hahahaha, auzi tu... ,, dinainte'' ca meciul sa inceapa. Pai e simplu. Cand intra echipele pe teren, pe tabela scorul este 0-0, asa ca, Ion asta al tau, a pariat pe 0-0. Presupun ca de asta ai spus ,,dinainte ca meciul sa inceapa''. Asa ca Ion, i-a luat mia de lei, iar eu ti-am raspuns la problema. Sincer, cand am vazut mesajele tale, am citit de 2 ori problema. A doua oara, am inteles ce ai vrut sa spui. A ghicit scorul dinainte ca meciul sa inceapa.
  Buna asta!

  RăspundețiȘtergere
 9. Ion a pariat ca poate ghici, dar asta nu inseamna ca a si ghicit.

  RăspundețiȘtergere
 10. Pana la urma l-a ghicit, deci a avut dreptul la mai multe incercari?

  RăspundețiȘtergere
 11. Si mai e o chestie : nu se stie ce pariu a castigat Ion. Pe asta cu meciul, sau altul?

  RăspundețiȘtergere
 12. Pentru inceput, SyroL a dat raspunsul corect.
  Scorul, ,,dinainte'' ca meciul sa inceapa este 0-0. Pe scorul asta pariase si Ion. Explicatia e simpla: Cand intra echipele pe teren, scorul este deja afisat pe tabela, 0-0.
  V-am spus sa cititi cu atentie. Am bagat si bla-bla-uri din burta, cum ca Ilie se pricepea bine la pariuri, doar ca sa va mai induc in eroare.
  Si, se pare ca a mers.

  RăspundețiȘtergere