Problema nr. 20
Proprietarul unui depozit de vinuri a lăsat prin testament celor trei feciori ai săi 21 de butoaie de aceeaşi capacitate, dintre care 7 erau pline cu vin, 7 erau pe jumătate, iar 7 erau goale. Se cere să se împartă această avere la cei trei fii, astfel încât fiecare să primească aceiaşi cantitate de vin şi acelaşi număr de butoaie (7), fără să folosim vreo metodă de măsurare.
Mult succes!
din cele pline turnăm jumatate în cele goale -> vom avea 21 butoaie pe jumătate, fiecare fiu primind 7.
RăspundețiȘtergereSolutia pe care o vad eu este ca fiecare fiu sa ia cate doua butoaie din fiecare, ramanand astfel un butoi plin, unul pe jumatate si unul gol. Se toarna din cel plin in cel gol pana ramane acelasi nivel in toate cele trei butoaie ramase. Dar cred ca am folosit o metoda de masurare...o sa ma mai gandesc si revin...
RăspundețiȘtergereSA ADMITEM CA UN BUTOI ARE 100 DE LITRI. IN ACEST CAZ, AVEM DE IMPARTIT 1050 DE LITRI SI ACTE 7 BUTOAIE LA CEI 3 FRATI. LE VOM DA CATE 350 DE LITRI, ASTFEL:
RăspundețiȘtergere- PRIMUL FECIOR IA 2 BUTOAIE PLINE, 3 BUTOAIE PE JUMATATE CU VIN SI 2 BUTOAIE GOALE.IN TOTAL 7 BUTOAIE.
- AL DOILEA FECIOR, IA LA FEL CA PRIMUL.
- AL TREILE FECIOR, IA 3 BUTOAIE PLINE, UN BUTOI PE JUMATATE SI 3 BUTOAIE GOALE. IN TOTAL 7 BUTOAIE.
AM IMPARTIT FRATESTE, CRED.
@ Dana: Ceea ce faci tu, nu inseamna decat masurare.
RăspundețiȘtergere@ Baxterius: ar fi fost ceva frumos, daca n-ar fi ramas la sfarsit butoiul plin, din care sa torni in cel gol. Nu vei sti cand ai turnat jumatate, ca doar e butoi din lemn.
@ Syrol: cu adevarat, asta e o metoda buna. Si fara a admite cat are un butoi, asa se face imparteala, avand in vedere ca am cerut sa dati aceeasi cantitate de vin si acelasi numar de butoaie, fara a folosi vreo metoda de masurare.
Felicitari!