Stimata SyroL, Monoverbul cu definitie ilustrat este un gen enigmistic in cadrul caruia se interpreteaza in sensul propriu o imagine. Expresia acelei interpretari se modifica prin interpretarea ei semantica(interpretarea ei ) ca definitie. In cazul in speta:imaginea se poate traduce ca si = cer in genunchi (cei doi cersetori asta fac!), interpretarii acesteia ii corespunde cheia (3,2,8) dar "Cer in genunchi" ca definitie-metafora poate avea Solutia=ORIZONT (7). Daca Domnul Claudiu nu alegea un titlu atat de direct (din considerente de inlesnire a rezolvarii, desigur) luarea pe scurtatura nu era posibila si trebuia sa parcurgeti traseul indicat mai sus pentru a afla solutia corecta. Cu stima, Traian Savinescu PS. Un caz celebru de monoverb cu definitie - a mai fost publicat, (cred ca tot pe blogul Domnului Sofrone), - cel cu MARTINI LA GHEATA (7,2,6) cu Solutia = POLARI(6)
"Achiesez" (:)) la cele spuse, cu două precizări: 1. Monoverbul cu definiţie a fost publicat în spaţiul virtual, din câte ştiu, pentru prima dată de către Jancodja Niculae, pe blogul rebusmania. O putem, cred, considera ca "invenţie a lui Jan. La denumirea acestui tip de problemă am participat şi eu, cu umila-mi părere. Prima problemă de acest fel a fost postată în martie 2013, pe blogul rebusmania cu titlul "CÂNTECE POPULARE" în care se ilustrau două batoane de salam tăiate, iar soluţia era "MANELE - Bucăţi de... Salam". 2. Cazul celebru de biverb cu definiţie de care spuneţi îmi aparţine şi a apărut prin iulie 2013 cu titlul ALBII PENTRU ESCHIMOŞI, ilustrându-se un pahar de "Martini... cu gheaţă" cu soluţia URŞI POLARI. După cum se vede, atât titlul, cât şi "citirea" ilustraţiei trebuie să fie definiţii rebusiste pentru cuvântul (cuvintele) soluţie.
Evident, au mai apărut şi vor mai apărea astfel de enigme, fiindcă stilul a prins în rândurile autorilor şi este foarte bine că-i aşa! Aici, n-am făcut decât să precizez cine-i "vinovatul" principal pentru "monoverbul cu definiţie ilustrat" :)
Stimate Domnule Ciocianu, Ma bucur ca ati facut precizarile de rigoare, exprimarea mea eliptica incerca doar sa explice foarte succint problematica. Chiar cred ca ar fi trbuit sa faceti trimiterea exacta la problemele implicate (locul, data) in discutie pentru a le savura in mod direct. Salutari totale! Traian Savinescu
ORIZONT.
RăspundețiȘtergere(CER ÎN GENUNCHI).
VĂZUT ÎN ZARE = ORIZONT = 7.
RăspundețiȘtergereDar ce trebuie să fac cu 3,2, 8?
Chiar nu înţeleg!
Stimata SyroL,
ȘtergereMonoverbul cu definitie ilustrat este un gen enigmistic in cadrul caruia se interpreteaza in sensul propriu o imagine. Expresia acelei interpretari se modifica prin interpretarea ei semantica(interpretarea ei ) ca definitie.
In cazul in speta:imaginea se poate traduce ca si = cer in genunchi (cei doi cersetori asta fac!), interpretarii acesteia ii corespunde cheia
(3,2,8) dar "Cer in genunchi" ca definitie-metafora poate avea Solutia=ORIZONT (7). Daca Domnul Claudiu nu alegea un titlu atat de direct (din considerente de inlesnire a rezolvarii, desigur) luarea pe scurtatura nu era posibila si trebuia sa parcurgeti traseul indicat mai sus pentru a afla solutia corecta. Cu stima, Traian Savinescu
PS. Un caz celebru de monoverb cu definitie - a mai fost publicat, (cred ca tot pe blogul Domnului Sofrone), - cel cu MARTINI LA GHEATA (7,2,6) cu Solutia = POLARI(6)
"Achiesez" (:)) la cele spuse, cu două precizări:
Ștergere1. Monoverbul cu definiţie a fost publicat în spaţiul virtual, din câte ştiu, pentru prima dată de către Jancodja Niculae, pe blogul rebusmania. O putem, cred, considera ca "invenţie a lui Jan. La denumirea acestui tip de problemă am participat şi eu, cu umila-mi părere. Prima problemă de acest fel a fost postată în martie 2013, pe blogul rebusmania cu titlul "CÂNTECE POPULARE" în care se ilustrau două batoane de salam tăiate, iar soluţia era "MANELE - Bucăţi de... Salam".
2. Cazul celebru de biverb cu definiţie de care spuneţi îmi aparţine şi a apărut prin iulie 2013 cu titlul ALBII PENTRU ESCHIMOŞI, ilustrându-se un pahar de "Martini... cu gheaţă" cu soluţia URŞI POLARI. După cum se vede, atât titlul, cât şi "citirea" ilustraţiei trebuie să fie definiţii rebusiste pentru cuvântul (cuvintele) soluţie.
Evident, au mai apărut şi vor mai apărea astfel de enigme, fiindcă stilul a prins în rândurile autorilor şi este foarte bine că-i aşa!
Aici, n-am făcut decât să precizez cine-i "vinovatul" principal pentru "monoverbul cu definiţie ilustrat" :)
Stimate Domnule Ciocianu,
ȘtergereMa bucur ca ati facut precizarile de rigoare, exprimarea mea eliptica incerca doar sa explice foarte succint problematica. Chiar cred ca ar fi trbuit sa faceti trimiterea exacta la problemele implicate (locul, data) in discutie pentru a le savura in mod direct.
Salutari totale! Traian Savinescu
ORIZONT --> CER IN GENUNCHI
RăspundețiȘtergereCER PE PAMANT
RăspundețiȘtergereORIZONT
Lica MADARAS
Răspunsuri puţine, dar corecte.
RăspundețiȘtergereVă mulţumesc pentru participare!