marți, 2 octombrie 2012

Criptografie 435.

Tema : " A VENIT MOMENTUL SĂ NE DESCOTOROSIM DE EA. "
Soluţia : ( 4 , 1 , 3 , 6 )Mult succes!

22 de comentarii:

 1. ACUM O VOM ARUNCA
  Amethist

  RăspundețiȘtergere
 2. Acum o vom arunca
  Dupa cate am citit eu, criptografia e alcatuita numai din litere. Daca exista si imagini, si litere, avem de-a face cu un rebus criptografic. Iar rebusul e genul constand numai din imagini, fara litere.Eu asa stiu.
  Cu stima,
  Miki

  RăspundețiȘtergere
 3. Miki, uite ce ne spune dicţionarul:
  CRIPTOGRAFÍE, criptografii, s. f. Joc distractiv constând din dezlegarea unei fraze scrise cu ajutorul unor semne, numere, desene etc.
  Sper că nu e cu supărare, pentru că am menţionat asta, nu?

  RăspundețiȘtergere
 4. A-CU-MOV-O/MĂR/UN-CA
  ACUM O VOM ARUNCA
  Cârco: Să moară ea, că asta e criptografie??!!! Poate spune dicţionarul orice, logica nu-mi permite, oricât de profan aş fi, să nu gândesc că acest cuvânt provine din greacă şi se traduce "kryptos – ascuns, graphein – a scrie", conform aceluiaşi dicţionar. Concluzia cârcotaşului: mărul, chiar dacă e o realizare grafică, să zicem, nu are ce căuta în problemă!!!
  Vai, ce-mi place că elevul a ajuns să dea sfaturi profesorului... După ce m-ai învăţat o mulţime de lucruri în ale enigmisticii, nu-mi imaginam că mă voi înscrie vreodată într-o polemică privind acest gen rebusist...
  Na, c-am făcut-o şi p-asta! :)))))))))

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, Petrică, ai făcut-o ţi pe asta.
   Dar, oricât de cârcotaş ai fi, problema nu e clasată greşit, ci doar nu e trecută la subcategoria (dată de predecesorii noştri). Dar, atât!
   Mărul, ce-i drept, n-avea ce căuta acolo, ci pe o masă, într-un coş, de unde să fie înfulecat cu nerăbdare.
   :))))

   Ștergere
 5. A-CU-MOV-O MĂR UN-CA
  ACUM O VOM ARUNCA
  Lică MĂDĂRAS
  ****

  RăspundețiȘtergere
 6. ACUM O VOM ARUNCA (A-CU-MOV-O-MĂR-UN-CA)-Cred că e un rebus criptgrafic (MĂR)!
  Gh. Gându

  RăspundețiȘtergere
 7. Nu e cu supărare , dar nici nu-s de acord cu tine. Am două motive:
  1)Mărul din problemă nu e un desen , ci o imagine;
  2)Chiar dacă mărul ar fi desenat, definiția de mai sus vine în contradicție cu învățăturile doctorului Nicolae Andrei, unul dintre tăticii enigmisticii românești. ÎNDREPTARUL său REBUSIST nu admite desene, nici măcar note muzicale, în criptografii(pg.336,337). N-am găsit printre autorii sau colaboratorii dicționarelor mele nici un nume care să însemne ceva în rebus. De aceea mă raportez mereu în astfel de situații la părerile celor mai mari rebusiști de la care avem lucrari acceptate de majoritatea practicanților de azi.
  Gh. Gându

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. M-am ghidat mult timp după ÎNDREPTAR, şi cred că o s-o mai fac, dar şi aici aş veni cu unele completări. Sau, mai simplu, cu actualizări.

   Ștergere
 8. În România s-a impus totuşi de foarte mulţi ani denumirea de "rebus criptografic" pentru problemele care conţin "semne, numere, desene", toate revistele care promovează astfel de jocuri adoptând această terminologie... Tot fără supărare ;)

  RăspundețiȘtergere
 9. ACUM O VOM ARUNCA (A-CU-MOV-O / MĂR / UN-CA)

  RăspundețiȘtergere
 10. Sunt intamplator pe blog. Asa stiu si eu de vreo 20 ani, de cand dezleg enigmistica: rebus e numai cu imagini, rebus criptografic - cu imagini, litere, cifre (cazul acestei probleme), respectiv criptografie - numai cu litere. Acum vad pentru prima data o problema cu imagine (măr)impreuna cu litere, denumita criptografie. Fara absolut nicio suparare, doar pentru a ne clarifica cu totii.
  Cu stima,
  Miki

  RăspundețiȘtergere
 11. Dragii mei, văd că s-a născut o discuţie, pe care ar fi bine să o edificăm.
  De la început, trebuie să fac cunoscut faptul că, "criptografia", la modul general, cuprinde toate celelalte categorii de jocuri. Doar prin definiţie, observăm că totul devine criptat.
  Predecesorii noştri au făcut o altă repartizare, cu mulţi ani în urmă, din mai multe motive, dar asta nu înseamnă că problemele sunt scoase din titulatura iniţială. De altfel, inclusiv dicţionarele de specialitate, cuprind doar termeni generali, nu şi subcategoriile.
  În concluzie, rebusul criptografic nu este altceva, decât o subcategorie a criptografiei. Ca şi criptograma, criptorebusul, criptotalul, etc..
  Nu vreau să fiu perceput ca unul dintre cei care revoluţionează totul, şi nici ca unul care nu se supune regulilor, dar, dacă ar fi să redenumesc fiecare joc după fiecare subcategorie în parte, în urma publicării lor sub categoria generală, ar însemna să-mi ocup 100% din timpul liber, pentru blog.
  Credeţi-mă, totul este doar o plăcere nebună pentru jocurile de cuvinte, şi atât!

  RăspundețiȘtergere
 12. ACUM O VOM ARUNCA.
  DAR CE DE DISCUTII LA ACEASTA PROBLEMA.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Discuţii normale, SyroL, care au apărut în urma amplasării problemei la categoria generală a criptografiei, şi nu la categoria specială a rebusului criptografic.

   Ștergere
 13. Păi, Claudiu, dacă te întorci la perioada "de dinaintea predecesorilor" care au făcut această repartizare, nu ştiu câtă revoluţie şi câtă involuţie este aici... Or fi având ei motivele lor să facă asta :) Dar ai putea importa metoda italiană: toate problemele de enigmistică să le numeşti "Rebus" şi scapi de grija timpului ;)

  RăspundețiȘtergere
 14. Nici asa n-ar fi bine, ar incurca mult dezlegatorul. Oricum, "gaşca" noastra, a impatimitilor de enigmistica, e destul de mica, macar cei care o compunem sa nu fim derutati in dezlegare si - Doamne fereste! - unii dintre noi sa renunte.
  Miki

  RăspundețiȘtergere
 15. Nu, Dane, mai bună e tactica lui Nicuşor Năsui. Problemele sunt denumite la modul general "ENIGME". Uite aşa, nimeni nu mai are nimic de spus. Nu?
  Fiecare scapă de stres, de angoase, de clasificări, de alte cele.

  RăspundețiȘtergere
 16. Eu aş fi curios, însă, să-mi spună dezlegătorii ce-i ajută cel mai mult la dezlegare. Titulatura jocului sau tema şi cheia lui?
  Înclin să cred că, indiferent de cum s-ar denumi jocul în sine, dacă nu are un sprijin în temă sau în cheie, îl lasă nedezlegat, aşa cum făceam şi eu acum 20 şi ceva de ani.

  RăspundețiȘtergere
 17. Indiferent de discuţiile paralele, dezlegările sunt corecte. Asta, nu înseamnă altceva decât că, jocul şi-a atins scopul.
  Felicitări!

  P.S. Discuţia rămâne deschisă, ba chiar mă bucur că a apărut o astfel de dezbatere. Şi, mai vreau să înţelegeţi că, respect părerile fiecăruia dintre dumneavoastră.
  Mulţumesc!

  RăspundețiȘtergere
 18. CRIPTOGRAFIE=LITERE ȘI SEMNE.De la 4 cuvinte in sus.
  REBUS=IMAGINI.(REBUS LICENȚĂ=+(se pune o literă);-(se ia o literă);=(se inlocuiește o literă cu alta).De la 4(patru) cuvinte în sus
  REBUS CRIPTOGRAFIC=HIBRID=LITERE,SEMNE+IMAGINI.De la 4(patru)cuvinte în sus.Comentariul este facut după maieștrii rebusului românesc
  Cu stimă!

  Lică MĂDĂRAS

  RăspundețiȘtergere